Mit csinál a pedagógiai asszisztens?

2024.03.06.Edukáció

Egyre több iskolában, óvodában alkalmaznak pedagógiai asszisztenst, vagy ismertebb néven pedasszisztenst, viszont sokan nem igazán tudják, mi is az? Óvodákban a dajka munkáját látja el, csak divatosabb a kifejezés? Esetleg a tanító helyett alkalmazzák? A következőkben erre keressük a választ.

A pedagógiai asszisztens manapság egy meglehetősen népszerű szakma, és egyre több iskolában, óvodában alkalmazzák őket. A pedagógushiány miatt pedig egyre inkább felértékelődik a szerepük. A nemrég hatályba lépett új pedagógus életpályatörvénynek, ismertebb nevén státusztörvénynek köszönhetően, melyről a Portfolio.hu is beszámolt, rengeteg volt tavaly a pályaelhagyó pedagógus. Ősszel még olyan hírek is szárnyra keltek, hogy vannak olyan tankerületek, melyek esetében nem ritka, hogy a pedagógiai asszisztens tanít alsóban, erről akkor a 24.hu is beszámolt.

Ennél fogva nagyon nagy zavar van a legtöbb szülőben, hogy mit is csinál a pedasszisztens. Sokan gondolják úgy, hogy gyógypedagógiai munkát végez, mások a tanítóval azonosítják, megint mások a dajkával vagy az óvónővel, ha óvodában dolgozó pedagógiai asszisztensről van szó.

Pedasszisztens, mint a tanító jobbkeze

A pedasszisztens valójában nem tanár vagy tanító, tehát nem lát el tanítói feladat. A kisiskolások, óvodások nevelésével foglalkozik, tehát része a gyermekek mindennapjainak, segíti őket, játszik velük, tanul velük, de ahogyan azt már az előbb is hangsúlyoztuk, nem tanítja őket. Általában a tanító, és a gyermekek előtt érkezik az iskolába, hiszen a feladatai között szerepel, hogy reggel ügyeljen a gyerekekre, hogy mindenki eljut-e a saját termébe. Ha reggelente van egy hely, ahol a gyerekek várakoznak, amíg fel nem mehetnek a termeikbe, a pedasszisztens ügyel rájuk, legalább is a feladati közé tartozhat.

Ha esetleg késik a tanító, akkor felügyeli a gyerekeket, viszont órát, elviekben nem tarthat helyette, bár a fenti példa is mutatja, hogy ez sem ritka manapság a pedagógushiány miatt. Az ebédeltetés, uzsonnáztatás is a feladatai közé tartozik, de fontos adminisztratív feladatokat is elláthat, illetve segíthet a szülői értekezletek, és az iskolai programok lebonyolításában is. Jól látszik, hogy ehhez a munkához rengeteg türelem és kitartás van szükség. Azoknak szokták javasolni ezt a szakmát, akik elhivatottak a pedagógusi pálya iránt és szeretik a gyermekeket.

Az óvodákban is egyre több helyen alkalmaznak pedasszisztenst

Bár azt gondolhatnánk, hogy pedagógiai asszisztens csak az iskolákban van, valójában egyre több óvodában is alkalmazzák őket. Segítenek az óvónőnek a különböző témanapok lebonyolításában, játszanak a gyerekekkel, de természetesen nem helyettesítik az óvónő munkáját. A dajkával sem szabad összekeverni, mert két teljesen más szakmáról van szó.

Ha valaki pedasszisztens szeretne lenni, akkor ma már számos képzőhelyen talál megfelelő tanfolyamot, és mivel az iskolákban és óvodákban is egyre több helyen alkalmazzák őket, így egy viszonylag versenyképes szakma kerülhet ezzel a kezünkbe.