Ilyen növényekkel dobd fel a kerti medence környezetét

2023.10.04.Élővilág

Amikor belevágunk a medenceépítésbe, elsőre nagy kihívásnak tűnhet, hogy a medence környékét is megtervezzük, nemcsak a burkolat, de a növények szempontjából is. Sokan tartanak is ettől a feladattól, mert aggódnak, hogy lehet-e egyáltalán olyan zöld oázist létrehozni egy hazai kertben a medence mellett, mint amit a fotókon látunk a neten.

Jó hírünk van, lehet! Vannak ugyanis olyan növények, melyek nagyon jól megélnek egy medence mellett is (medence árak megtekintéséhez klikk ide). A medencék környékére általában olyan növényt érdemes ültetni, helyezni, amelyek bírják a nedves, párás környezetet, illetve a napot.

Növények, melyeket bátran ültethetünk a medence köré

Számos virágos cserje, fafajta és díszfű van, amely nagyon jól érzi magát, napos, nedves-párás környezetben, de akadnak olyan cserepes, szoliterként ültethető növények is, amelyek szintén jó választás jelenthetnek.

  • Bugás hortenziák: különböző színkombinációkban ültetve igazi éke lehet a medence körüli területnek a bugás hortenzia, mely a nedve, párás környezetet nagyon jól viseli.
  • Fűzfák: a fűzfa nagyon jól bírja a nedves, párás környezetet, emellett kellemes árnyékot is nyújt a medence környékén. Egyedül arra érdemes figyelni, hogy ne ültessük túl közel a medencéhez, mert ha leárnyékolja, akkor nehezítheti a víz felmelegedését.
  • Mocsári hibiszkusz: a mocsári hibiszkusz csodálatos és színes virágaival igazi mediterrán atmoszférát tud teremteni a medence körül. Ez a növény szoliterként is ültethető, de közvetlenül a medence partjára is kiültethető napos helyre.
  • Leander: szoliterként nagyon jól mutat a medence partján, meleg, napos helyen. A gondozása egyszerű, leginkább a magas vízigényére kell jobban odafigyelni.
  • Tobozfüvek: ez a díszfű fajta elegáns és impozáns megjelenése miatt remekül mutat a medencék környékén. Mivel télen is szép marad, egész évben remek dísze lehet a medence körüli területnek.
  • Kenderpálmák: hazánkban három kendrepálma faj is van, amely nagyon jól mutathat a medence partján: a Japán kenderpálma, a Kínai kenderpálma és az Indiai kenderpálma. Igazi trópusi hangulatot tudnak varázsolni ezek a növények, melyek félárnyékos és napos helyen is megélnek.
  • Ezüstös pampafű: egy másik díszfű, ami szintén jól mutat a medence mellett, melynek bugáival akár az otthonunkat is díszíthetjük.

Hogyan érdemes gondozni a medence köré ültetett növényeket?

Igazából a medence köré ültetett növényekre ugyanaz a szabály érvényes, mint minden más, kertbe vagy dézsába ültetett növényre. Nagyon fontos, hogy csak olyan növény kerüljön a medence köré, amely jól bírja a nedves, párás, napos környezetet.

A fenti növények mind ilyenek, ugyanakkor az egyedi igényeiket is figyelembe kell venni, hogy sokáig díszíthessék a medence környékét. Fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk növényeket, és az ültetésüknél is legyünk nagyon körültekintőek.

Amire szintén érdemes figyelni, hogy ha vannak dézsás, cserepes növények a medence mellett, akkor azokat télen lehet, hogy teleltetni kell, vagyis hűvös, száraz, fedett helyre vinni, mint mondjuk a pince.