Bence Szemerey, pexels.com

Folyamatosan csökken a Balaton vízszintje

2023.09.08.Élővilág

Bár a szakemberek szerint a Balaton vízállás szempontból jó nyarat zárt, augusztus végére 100 cm-esre csökkent a vízszintje, ami egyfajta lélektani határ. A tavalyi vízálláshoz képest természetesen jobb a helyzet, akkor 75 cm-es volt a magyar tenger vízszintje. A nyár elején még viszonylag magas volt a vízállás.

A tavaszi nagy esőzéseknek köszönhetően 121 cm-es átlagos vízállást is dokumentáltak a Vízügyi Hatóság szakemberei. Ez nyárelőn 11 cm-t csökkent, és a nyár folyamán is folyamatosan apadt a vízszint.

A nyár folyamán persze volt olyan nap is, amikor az esőzések miatt egy nap alatt egy centimétert is nőtt a vízszint, de meleg, kánikulai napokon 2 cm-es csökkenés is tapasztalható volt. De mit is érdemes tudni az idei nyárról a Balaton vízállásának szempontjából? 

Hiába volt csapadékosabb az idei nyár, a Balaton vízszintje nem emelkedik tartósan 

Bár a tavasz meglehetősen kedvező volt a Balaton vízállása szempontjából, és sok csapadék esett, az emelkedés nem volt tartós. Ez egyrészt a tó vízkészletének természetes változása miatt következett be, amely 4,5 cm-es csökkenést eredményezett. A nyáron voltak meleg napok, különösen a nyár végén, augusztusban, amikor annyira meleg volt, hogy a tó vízszintje egy nap alatt 2 cm-t is csökkent. Augusztus elején azonban, amikor nagyon csapadékos volt az időjárás, akkor akadt olyan nap, amikor egy egész centit is emelkedett a vízszint.

Az esős és aszályos napok tehát nagyban befolyásolják a tó vízszintjét, de a tó természetes változásai is nagyban hozzá járulnak a vízszint emelkedéséhez és csökkenéséhez. Emellett természetesen más, mesterséges tényezőkkel is számolni kell, mint például a nyár előtti kompok és hajók vontatásával, ami komoly befolyással volt a vízállásra. A 444.hu júniusban számolt be arról, hogy a vontatás miatt 6, 5 cm-t csökkent a Balaton vízszintje. 

Hogyan befolyásolta az új hajók és kompok vontatása a Balaton vízszintjét? 

Bence Szemerey, pexels.com

Bence Szemerey, pexels.com

A bevezetőben már említésre került, hogy a tavaszi esőzéseknek köszönhetően jelentős emelkedés volt tapasztalható a Balaton vízszintjét illetően, ez pedig lehetővé tette, hogy a tóból a Sión keresztül vizet engedjenek le, és a Bahart négy új, 5,7milliárd forintba kerülő vízijárműve Komáromból Siófokig úsztassák.

Ez a nagyszabású akció mindössze 6,5 cm-es csökkenéssel járt a tó vízszintjére nézve, ami jelentősnek tűnik, és nyár elején a tóparti önkormányzatok aggodalmát is kiváltotta, de az időjárás kedvező volt, így a tó vízszintje most őszre közel sem volt olyan alacsony, mint tavaly.

Mivel a szeptember eleje is meglehetősen csapadékosra ígérkezik, a szakemberek szerint a Balaton vízszintje tartani tudja ezt a 100 cm-es lélektani határt, és ha egy átlagosan csapadékos őszi-téli időszak jön, akkor nem kell aggódni a Balaton, de más nagy hazai tó vízszintje miatt úgy, mint 2022-ben, amikor a Balatonon 70 cm alatti átlagos vízállást mértek. Az őszi mélypontot a vízállás szempontjából novemberben fogja elérni a Balaton, de a szakemberek bizakodóak.