Évek óta egyre több a szúnyog hazánkban is

2024.01.26.Élővilág

A klímaváltozás következtében egyre több a szúnyog Magyarországon is, a vérszívók pedig szinte elviselhetetlenné teszik a nyári estéket. Az éghajlat melegedése miatt a szúnyog peték, a lárvák, illetve a kifejlett szúnyogok is könnyebben áttelelnek, majd az esős időben a pocsolyák és az állóvizekben jobban elszaporodnak, mint korábban.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a szúnyogcsípések nemcsak kellemetlenek és fájdalmasak, hanem komoly betegségeket is hordozhatnak. Az elmúlt években például Magyarország területein is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, mely rengeteg súlyos lefolyású kórt is terjeszthet.

Védekezés a szúnyoginvázió ellen

A szakemberek évről évre megpróbálják felhívni a magyar lakosság figyelmét arra, hogy hogyan lehet leghatékonyabban védekezni a kellemetlenkedő vérszívók ellen.

A változékony időjárás, a sok csapadék majd a felmelegedés mind kedvez a szúnyogoknak, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évről évre felhívja a lakosok figyelmét arra, hogy főleg a meleg, esős időszakban szenteljünk különösen nagy figyelmet arra, hogy megállítsuk a vérszívók terjedését, és szaporodását.

Nyáron érdemes lehet hálóval lefedni a medencéket, illetve a vízgyűjtőt, és a vödrökben, a virágcserepekben lévő pangó csapadékot minél előbb öntsük ki, ugyanis a szúnyogok már viszonylag kevés vízben is kikelhetnek, ezért jó, ha erre nyáron odafigyelünk. A kutatók véleménye szerint a hagyományos eszközök, irtószerek mellett szúnyogháló felszerelése is megoldást jelenthet a problémára.

Biztos védekezést a vérszívók ellen a szúnyogháló jelenthet

Talán nincs is annál idegesítőbb, mikor éppen elszenderednénk, majd meghalljuk, ahogy az arcunk körül zümmög  (jobb esetben csak) egy szúnyog, és az általában reggelig nem is hagy bennünket normálisan aludni. Szerencsére a szúnyoghálók segítségével megakadályozhatjuk azt, hogy a szúnyogok, a legyek, a moly lepkék, a pókok, és más rovarok bejussanak az otthonunkba.

Ma már többféle szúnyogháló típus közül van lehetőségünk választani, gondolhatunk itt akár az olcsóbb, de nem túl tartós öntapadós változatra, vagy a fentről lefelé, vagy oldalra húzható rolós, oldalra húzható pliszé, vagy a tolható keretes szúnyogháló fajtákra is. A rolós szúnyoghálók közvetlenül a nyílászárók tokjára kerül fel, ezek általában új, vagy már meglévő redőnyök esetében is felszerelhetőek.

A fentről lefelé húzható rolós rovarhálókat a szakemberek az ablakokra, míg az oldalra húzható rolós változatot a kényelmes, és biztonságos használat miatt inkább erkélyajtókra, és teraszajtókra szokták javasolni.  A rolós szúnyoghálók nem csak a rovarokat tudják kiszorítani a lakásból, hanem megakadályozzák azt is, hogy a levegőben szálló nagyobb szennyeződések (toll, falevél, pihe, szőrszál, stb.) bejusson a lakásba.

Ezeknek a rovarhálóknak a szerkezete általában alumíniumból van, így erős, strapabíró, és időtálló. Alkalmanként az alsó vezetősínt érdemes lehet kitakarítani (kiporszívózni), hogy a sínbe került szennyeződések ne akadályozzák a szúnyogháló mozgatását, működtetését.