Érdemes már most gondolni autónk őszi felkészítésére

2023.09.08.Blog

Véget ért a nyár, lassan beköszönt az ősz, nemcsak a naptári hónap, de az időjárás is lassan ezt mutatja majd. Ez pedig azt jelenti, hogy az autónkat is itt lesz az ideje felkészíteni a hidegre. Természetesen ennek nemcsak az a módja, hogy a téli gumi felkerül az autóra, a nyári gumik pedig tárolásra kerülnek, bár ez is egy fontos lépés.

Persze sokan vannak, akik ezt is halogatják a végsőkig, sőt, meg sem teszik, hiszen úgy gondolják, hogy bőven ráérnek erre, de akadnak olyanok is, akik meg sem teszik.

A hazai törvényi előírások alapján nem is lenne kötelező a nyári gumik télire cserélése, ennek ellenére mindenképp érdemes elvégezni, ahogyan az autónk átnézését is. A nyár nem múlik el nyomtalanul, így nem árt, ha pár dolgot átnézünk az autón. De mit is érdemes elvégezni, ha fel akarjuk készítni autónkat az őszre?

Miért olyan fontos a gumicsere?

Az első lépés az autónk őszi/téli felkészítésénél a nyári gumi cseréje télire. Ezt persze most még feleslegesnek érezzük, hiszen vannak meleg napok. A szakemberek szerint, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alá süllyed, érdemes elvégezni a cserét. Egyrészt, mert a nyári gumik a hideg időben jobban fognak kopni, vagyis sokkal hamarabb elhasználódnak, másrészt, mert a tapadásuk sem lesz megfelelő, így hideg időben a nyári abroncs meglehetősen balesetveszélyes lehet. Nemcsak a hóban vagy a jégen nem lesz jó a tapadása, de esős időben sem.

Érdemes tehát már szeptember végén időpontot kérni a gumiszervizbe, és lecseréltetni az abroncsokat. Emellett az sem árt, ha megnézetjük őket, és ha szükséges elvégeztetjük a centrírozást, vagyis az abroncs kiegyensúlyozását is. A hazai utak nemcsak a gumiknak, de a futóműnek sem kedveznek, ezért a futóművet sem árt ellenőriztetni ilyenkor, és ha szükséges, elvégeztetni a beállítást. Akiknek négyévszakos abroncs van az autóján, az se hagyja ki ősszel a szervizt, mert egy ellenőrzés és egy centrírozás nekik is erősen ajánlott ilyenkor.

Amit még érdemes ellenőriztetni az autónkon ősszel

Az abroncsok ellenőrzésén és cseréjén túl is akad még feladat. Egyrészt érdemes a folyadékszinteket ellenőrizni, mely nemcsak a motorolajt foglalja magában. Célszerű a fék és a váltóolaj szintet is ellenőriztetni, de a szélvédőmosó cseréjét sem árt időben elvégezni. Ősszel a párásodás sok gondot okoz, így a páramentesítéshez szükséges eszközöket is már most bekészíthetjük az autóba. Ha már szóba került a motorolaj, akkor a motor ellenőrzését is érdemes elvégeztetni, és úgy járunk a legjobban, ha a fék és a váltó sem marad ki.

Ha a gumishoz már foglaltunk időpontot, akkor az autószerelőt sem szabad kihagyni, és kérni egy általános átnézést, hogy lássuk, milyen károkat okozott a nyári közlekedés, és hogy orvosolhassuk a felmerülő problémákat. És mivel ősszel a léthatóság a ködös, párás, időjárás miatt lényeges kérdés, az izzókat sem árt átnézni, és ha szükséges kicserélni, ami már nem működik megfelelően. Az autónk átnézése nemcsak a saját, de mások biztonsága érdekében is elengedhetetlen a biztonságos őszi közlekedéshez.