Ennyi mindenre használható a purhab

2023.10.04.Blog

A Purhab, pontosabban a Poliuretánhab egy olyan keverék, amely két alkotórészből, a Poliol-ból és az Isocainát-ból tevődik össze. A Purhab a szakik szerint kicsit olyan, mint egy háztartásban a szigetelőszalag. Rengeteg mindenre használható házon kívül és belül egyaránt, rendkívül sokoldalú, és talán nem túlzás azt mondani, hogy egy háztartásból sem hiányozhat.

A purhab kifújás után a levegőben megtalálható nedvességgel érintkezve megduzzad, majd meg is szilárdul. Az így keletkezett kemény hab csiszolható, méretre vágható, vakolható, sőt még festhető is, képes ellenállni a hőnek, olajnak, a víznek, illetve a természetben előforduló savaknak is.

A Purhab használata rendkívül sokoldalú lehet

Talán nem meglepő, hogy a Purhabot sokszor használják az épületek légzárására és szigetelésére. Ugyanis ez az anyag kiválóan alkalmas hő-, hang-, és vízszigetelésre is. Ennek köszönhetően bátran alkalmazható falak, padlók, tetők szigetelésére egyaránt. Hatékonyan csökkenti a zajszintet, illetve a nedvesség behatolását miközben megakadályozza a hőveszteséget is. Amikor felújítás során valamilyen nyílászárót építünk be a házba, szinte lehetetlen, hogy kisebb rések maradjanak az ajtó és/vagy ablakkeret, illetve a fal között. Purhabbal szerencsére bátran kitölthetjük ezeket a réseket is, hiszen a kiváló szigetelő tulajdonsága mellett stabilan meg fogja tartani a nyílászárót is.

Emellett a különböző hűtőberendezések, a meleg vizes csövek, illetve a légtechnikai készülékek csöveinél is használhatunk purhabot, ugyanis ez az anyag minden oldalról szépen körbe tudja ölelni a falba futó csöveket, így tud nekik kellő védelmet nyújtani, ami a csövek állapotának megóvása mellett energiatakarékossági szempontból is fontos.

Jó tudni, hogy a purhab akár ragasztóként is megállhatja a helyét, például szekrények, mennyezetburkolatok, polcok rögzítése során hatalmas segítség lehet, hiszen ez a hab jól kitölti a térbeli hézagokat, és biztosítani tudja a stabil rögzítést.

Milyen szerepe van a Purhabnak a környezetvédelemben?

A fent említettek mellett ezt a habot gyakran használják szobafestők is az adott fal előkészítése során, ugyancsak a kisebb rések, és hézagok, illetve lyukak kitöltése miatt.
Ha pedig van egy kis kreativitásunk, illetve kézügyességünk, akkor a purhab akár még kézműves projektekhez, és modellezéshez is jól jöhet. Kis kézügyességgel készíthetünk belőle különböző dekor-elemeket, műsziklát a kertünkbe, tárolókat, vagy éppen virágtartót.

Emellett ezt az anyagot használják gyakran a környezetvédelmi tevékenységek során is, gondolhatunk itt többek között például a szennytisztítók, a szennytisztító csatornák, illetve a vízelvezető rendszerek szigetelésére.

A purhab teljes mértékben képes megállítani a szivárgást, ha az anyagot a kisebb résekbe juttatjuk be, így tud hozzájárulni a környezeti károk minimalizálásához.

A purhab emellett akkor is a segítségünkre lehet, ha a kerti kutat, aknát, vagy éppen a szennytisztítót szeretnénk megrenoválni, ezzel a sokoldalú anyaggal ugyanis elvégezhetjük a különböző elemek tömítését, szigetelését és illesztését is.