Egyre népszerűbbek a horgásztúrák Magyarországon

2024.01.24.Blog

Manapság már rengeteg ember hobbija a horgászat, és bizony hazánkban van bőven lehetőség, hogy kiélhessük ezt a szenvedélyünket. Egyre többen vannak, akik nem egyszerűen csak egy nyaralást, hanem horgásztúrát szerveznek, ha kikapcsolódásra vágynak.

Sokan nem is gondolják, de Magyarországon több mint félmillió horgász él, akik minden évben nekivágnak, hogy annyi időt áldozzanak a szenvedélyükre, amennyit csak tudnak. Magyarországon nagyon sok tó található, ahol horgászni lehet, és már egyre többen vannak, akik akár több száz kilométert is képesek utazni azért, hogy a megfelelő horgásztava találhassák meg. Bár azt gondolnánk, hogy a horgászat egy nyári hobby, a megfelelő felszereléssel akár egész évben hódolhatunk ennek a sportnak.

És bizony nem is baj, ha belevágunk, ugyanis rengeteg pozitív hatása van a horgászatnak. Már önmagában az is rendkívül pozitívan hat ránk, hogy a szabadban vagyunk, a friss levegőn, de az a nyugalom, ami ezzel a sporttal jár, még a lelki egészségünkre is nagyon jó hatással van. Nem véletlen mondják, hogy a horgászat jó stressz-oldó.

Érdekes kérdés persze, hogy hogyan is érdemes nekivágni egy horgászkalandnak, és hogy merre is induljunk, ha a legjobb horgásztavakat keressük hazánkban.

Hogyan készüljünk egy horgászkirándulásra?

Ha az a tervünk, hogy egy klassz horgászkalanddal dobnánk fel a hétvégét, vagy épp a téli napokat, az egyik legfontosabb, hogy megfelelően készüljünk fel erre. A horgásztó kiválasztása az egyik alapvető feladat, sok horgász azonban már jó előre gondolja, merre is szeretné „bedobni a csalit”. Ha pedig megvan a megfelelő hely, akkor már csak szállást kell foglalni. A szálláskereső oldalak között már akad olyan, amely külön fül alatt gyűjti a horgász szállásokat. Természetesen választhatunk úti célt így is, hogy megnézzük, melyek a legjobb szállások, ahol van lehetőség a horgászatra.

Ha pedig tudjuk, hogy hova mennénk, akkor jöhet az engedélyek kérdése. Hazánkban a horgászat engedélyhez kötött, bár ezt egy gyakorlott horgásznak mondani sem kell. Mindenképp érdemes utána járni, az adott tó vagy terület szabályozásának, és kiváltani a megfelelő horgászengedélyt vagy jegyet.

Megvan, hogy hova menjünk, van szállásunk, és már engedélyünk is, akkor jöhet a felszerelést. Amennyiben a téli időszakban horgásznánk, mindenképp készüljünk fel a hideg időre, de a megfelelő téli etetőanyagot, csalit és horgot sem árt előre beszerezni. A halcatraz.hu 2020-ban remek cikket írt erről a témáról.

És mivel a természetben vagyunk, nem árt, ha arra is odafigyelünk, hogy a lehető legkevesebbet szemeteljünk, és ne bolygassuk meg a kelleténél jobban az élővilág nyugalmát, bár a gyakorlott horgászoknak ezt talán mondani sem kell.

Kedvelt horgásztavak hazánkban

Ha esetleg nem tudnánk merre is induljunk egy jó kis horgászkalandra, akkor érdemes kicsit utána járni, hol is vannak a legjobb horgásztavak hazánkban. A Balaton számos lehetőséget rejt, de a Leveleki víztározó, a Búzásvölgyi-tó, a Maconkai-tó, a Gyékényesi-tó, a Don Carp Lake vagy a Pölöskei-tó jó úti cél lehet.