Egyre nagyobb a tanárhiány az iskolákban

2023.09.08.Edukáció

Az idei tanévkezdés egyik leginkább taglalt kérdése a tanárhiány. Még pár héttel ezelőtt is akadt olyan iskola, ahol alsó tagozatos tanítókat kerestek, hogy egyáltalán elindulhasson az első vagy más alsó tagozatos osztály. Persze tanárhiány eddig is volt.

Akadnak olyan szaktárgyak, melyek az elmúlt években is szaktanári hiánnyal küszködtek, és az sem volt ritka, hogy a tanév végén több tanár távozott, hogy más szakma, munka után nézzen. Az idei évben azonban az Országgyűlés megszavazta a pedagógusok új életpályájáról szóló státusztörvényt, amely idén sokakat késztetett pályaelhagyásra.

A törvény megszavazása előtt már sokan jelezték, hogyha a törvény megszavazásra kerül, akkor felmondanak, elhagyják a tanári pályát. A törvényt persze megszavazták, ezt követően pedig sokan fel is mondtak, de azt nehéz megmondani, hogy valóban a státusztörvény volt-e az oka, vagy valami egyéb indok miatt váltott valaki szakmát. De úgy tűnik, hogy a pedagógusi pályaelhagyásnak még nincs vége, ugyanis szeptember 15–29. között kell nyilatkozniuk a pedagógusoknak, ha nem akarják aláírni az új szerződésüket, ezt pedig sokan megvárták, mert ha nyáron mondanak fel, nem számíthatnak végkielégítésre.

Bizonyos szakok esetében eddig is tanárhiány volt

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szervezet tanévnyitó sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy már most közel 16 ezer pedagógus hiányzik, és szeptember végére a számuk csak emelkedni fog. A hiányt egyelőre az kompenzálja, hogy nagyjából 12 ezer nyugdíjas tanít, és sok a képesítés nélküli pedagógus is az iskolákban, de az sem ritka, hogy egy pedagógus nem a képesítésének megfelelő tantárgyat oktatja. A szaktanári hiány a természettudományos tantárgyak (biológia, kémia, fizika, földrajz) a leglátványosabb, de sok helyen keresnek tanítót, nyelv és matematika tanárt is.

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom tagja szerint a 2022/2023-as tanévben is nagy volt a tanárhiány, de a státusztörvény miatt a számok csak romlani fognak, és várhatóan még 5-10 pedagógus fogja elhagyni még a pályát. Egyenlőre még nem lehet tudni, hogy mennyien döntenek a távozás mellet, majd csak a szerződések aláírása után lehet pontos számokat mondani.

Vészforgatókönyvek a tanárhiány miatt 

Sok iskolában voltak kénytelenek elkészíteni egy vészforgatókönyvet arra az esetre, ha az évet tanárhiánnyal kénytelenek elkezdeni, illetve, ha a szerződések aláírása után többen távoznának. írta a Telex már júniusban.  Egyes iskolákban már most készülnek arra, hogy nem lesz, aki tanítsa a fizikát, ezt a matematika szakos tanár veheti át, bár végzettsége nincs hozzá, illetve a napközis nevelők tanítói feladatokat is ellátnak, ha nem lesz elég tanító.

Nagyon sok iskola van, ahol hasonló módon kénytelenek megoldani a tanárhiányt, hogy elkezdődhessen a tanév, illetve, hogy meg lehessen tartani az összes tanórát. Akad olyan iskola is, ahol nem is kell olyan sok tanárnak távoznia, hogy súlyos működési problémák legyenek, elég ha matematikát, fizikát, kémiát vagy nyelvet tanító tanár távozik.