Új fajokat fedezetek fel a Csendes-óceánban

2023.09.08.Élővilág

A Csendes-óceán fenekén közel 5000 új fajt fedezetek fel – számolt be róla nyár elején a The Guardian. A Clarion-Clipperton zónában, amely Hawaii és Mexikó között 1,7 millió négyzetkilométeren terül el, a kutatók eddig ismeretlen fajra bukkantak.

Ezen a területen kezdődnének bányászati munkák, ezért a Nemzetközi Tengerfenék Hatóság elkezdte kiértékelni a területet, hogy az ásványi anyag bányászat milyen hatással lenne helyi bioszférára, írja a magazin. Ennek a feltárásnak a része volt, hogy egy nemzetközi kutatócsoport feljegyezte az összes helyi fajt, és létrehozott ebből egy listát.

Ezen a listán a Current Biology című folyóiratban tették közé, összesen 5578 különböző faj szerepel rajta, melyek 88-92 %-a eddig ismeretlen fajnak számít, nem  látták még sehol máshol. Ez pedig nagyban befolyásolja, hogy a terület mely részein és milyen formában kezdődhet meg az ásványi anyagok kitermelése.

Milyen fajokat kerültek felfedezésre Clarion-Clipperton zónában?

A Nemzetközi Tengerfenék Hatóság kiértékelését egy nemzetközi kutatócsapat végezte, a kutatás vezetője, Adrian Glover volt. A Csendes-óceáni kutatóhajók 4000-6000 méteres mélységbe merültek le, és távirányítással végezték a tengerfenék feltárását. A kutatók videón követhették végig az eseményeket, hogy mi is történik a mélyben, de a kutatóhajók mintákat is gyűjtöttek. Adrian Glover a beszámolójában arról beszélt, hogy a tengerfenék „csodálatos”, és annak ellenére, hogy odalent a rendkívüli hideg és sötétség uralkodik, páratlan az élővilág.

A feltárás során leginkább ízletlábúakat, ízeltlábúakat, férgeket, pókféléket és tüskésbőrűeket találtak, de a felfedezett fajok között akadnak üvegszivacsok is, amelyek közül van, melyik vázára hasonlít. Az egyik felfedezett mélytengeri állatot hatalmas farka és kocsonyaszerű megjelenése miatt „gumimókus” –nak hívták a kutatók, természetesen ez csak becenév. Glover szerint ez a kiértékelés nagy segítség lesz abban, hogy kialakíthassák az álláspontjukat a terület természeti értékeinek védelme érdekében.

Miét lenne olyan fontos ez a terület bányászati szempontból? 

Érdekes kérdés persze, hogy miért pont ezen a területen indulnának meg hamarosan bányászati tevékenységek. Ebben a régióban olyan ásványi anyagokat tudnánk kitermelni, mint a  a kobalt, a mangán és a nikkel, melyek az alternatív energiaszektorban számítanak fontos alapanyagnak.

Ebben a régióban Összesen 17 mélytengeri bányászati vállalkozó kapott bányászati engedélyt, melyek az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kína által támogatott vállalatok. Az alternatív energiák kihasználása természetesen fontos a környezetünk védelme érdekében, de mélytengeri élővilág is része a környezetnek.

A Nemzetközi Tengerfenék Hatóság is azon dolgozik, hogy kidolgozhassanak egy olyan megoldást, mely nem akadályozza a kitermelést, mégse károsítja a környezetet. Glover szerint ehhez elengedhetetlen a bányászcégekkel való együttműködés, hiszen csak így védhetőek meg a most felfedezett fajok és a területen élő összes mélytengeri faj.