5 dolog a ház körül, amit az ősz beköszönte előtt érdemes elvégezni

2023.09.08.Blog

Bár az időjárás még emlékeztet a nyárra, de lassan nemcsak a naptár mutatja majd, hogy ősz van, hanem a hűvös, esős idő is és a levélhullás is. Ahogy megérkezik a szeptember, a legtöbben nekilátnak, hogy eltegyék a nyári holmikat, leeresztik, elpakolják a medencét a kertből, leszedik a szúnyoghálókat, esetleg átcserélik az autón a nyári gumit télire.

Ennél azonban lényegesen több feladat van, amit még a hűvösebb idő megérkezése előtt érdemes megcsinálni, hogy otthonunk készen álljon a hidegre és a fűrés szezonra.  

Őszi feladatok az otthonunkkal kapcsolatban 

Vannak olyan feladatok, melyeket már az ősz elején érdemes elvégezni:

  • Fűtésrendszer: mivel már szeptember végén is lehet olyan időjárás, hogy szükség van a fűtés bekapcsolására, érdemes a fűtési rendszer ellenőrzését már szeptember legelején elvégezni, hogy amikor szükség lesz fűtésre, minden rendben menjen. A különböző karbantartási és ellenőrzi munkákat mindenképp fontos elvégezni, hiszen ha nem tesszük, az nemcsak anyagi, hanem biztonsági kockázatot is jelent.
  • Ablakok és ajtók ellenőrzése: sokan nem is tudják, de az ablakok és ajtók nem megfelelő szigetelése rengeteg hő-veszteséget jelenthet. Mielőtt megkezdődik a fűtésszezon a nyílászárók szigetelését is érdemes ellenőrizni, illetve az állapotukat úgy általában. Különösen a régebbi típusú házak fa nyílászárói esetében szokott ez jelentős gondot okozni, de a régebbi műanyag ablakok szigetelésével is lehet gond.
  • Ereszcsatorna tisztítása: a hulló falevelek komoly dugulást okozhatnak az ereszben, ami az őszi esőzésekkor nagy gond lehet. Érdemes tehát ellenőrizni az eresz állapotát, és ha szükséges, akkor alaposan kitakarítani.
  • Tető: nyáron sokszor volt vihar és erős szél, ezért mindenképp célszerű az ősz elején egy pillantást vetni a tetőre, és ellenőrizni, hogy nem mozdultak-e el a cserepek. Ha ezt nem tesszük meg, az őszi esőzéskor komoly beázással számolhatunk.

Nemcsak a házban van teendő, de a kertben is

A felsorolt négy dolog mellett van egy ötödik is, ami még az otthonunk felkészítéséhez sorolunk, ez pedig a kert felkészítése. Nemcsak a kerti munkákat érdemes elvégezni ősszel, de a kerti bútorok, kerti játékok elrakása sem maradhat el ilyenkor. A kerti bútorok párnáit ilyenkor érdemes egyszer kimosni, hogy nyáron már tiszta párnákat tehessünk le, és ne kelljen pár napot külön erre a munkára áldozni.

A bútorok tisztítását és célszerű ilyenkor elvégezni. A műanyag székeket és asztalokat érdemes lesikálni, majd slaggal leveretni, és hagyni megszáradni. A polyrattan és rattan bútorokat egy puha kefével lehet a leghatékonyabban megtisztítani, a fabútorokat pedig faápoló olajjal is érdemes lekezelni. A bútorokat sokan kint hagyják télre, mondván, a műanyag, vagy a polyrattan ellenáll az esőnek, de ha tehetjük, akkor a garázsba vagy a padlásra vigyük be őket, és persze minden olyan tárgyat is, ami nem áll ellen az időjárásnak.

A kerti csapok elzárásáról sem szabad megfeledkezni, mert komoly károkkal is számolhatunk, ha ez a munka elmarad. Úgy járunk a legjobban, ha kiengedjük belőlük a vizet, hogy a fagy ne okozhasson komoly károkat.